Kategorier
Reportage

Senaste veckobrevet

Granskning med
polisiära metoder 

Det kan lätt uppstå hatkärlek mellan journalister och poliser. Journalisten tycker att polisen berättar för lite medan polisen tycker att journalisten berättar för mycket. Och samtidigt som de hjälper och behöver varandra finns alltid en ömsesidig misstänksamhet mellan de båda.

Möjligen beror de dubbla känslorna också på att de båda ibland jagar efter samma byte och med ungefär samma metoder. Veckans tre exempel handlar alla om granskning av privata aktörer, vilket som bekant kan vara betydligt knepigare än att gräva i det offentliga med alla allmänna handlingar som går att begära ut.

I två av fallen har reportrarna tagit till metoder som på många sätt liknar polisens. Borås Tidnings reportrar har ”följt pengarna” för att undersöka tre bröders inblandning i en lång rad oseriösa flyttföretag. Arbetarbladets manliga reporter har i sin tur gjort det flera manliga journalister och polismän har gjort före honom. Han har bokat oljemassage på thaisalonger för att ta reda på om massörerna skulle erbjuda några sexuella extratjänster mot betalning. Granskningen visar med all önskvärd tydlighet att det inte är fel att ta till ett journalistiskt grepp bara för att det har gjorts tidigare. Dessutom har tidningen följt upp avslöjandet på en fenomenalt sätt för att sätta in sexhandel på thaisalonger i ett begripligt sammanhang.

Som vanligt vill vi ha tips på bra lokaljournalistik att lyfta i Fojoarkivet. Mejla tips med länk till oss på  tips@fojoarkivet.se

Tidigare nyhetsbrev hittar du här.